;
STERK TECHNIEK
ONDERWIJS ZAANSTREEK

Nieuwsbrief Sterk Techniek Onderwijs Zaanstreek – Uitgave November 2023

Tech-talent bloeit op bij Zaanse vmbo’ers

Je ziet het technisch talent bij de Zaanse vmbo’ers opbloeien! Zo bezochten ze massaal de Bèta&Tech Experience, om daar zelf te experimenteren met technieken in diverse sectoren. Je leest er meer over in deze tiende nieuwsbrief over Sterk Techniek Onderwijs: het programma waarin scholen en bedrijfsleven in de Zaanstreek gezamenlijk het techniek/technologie-onderwijs op het vmbo op een hoger plan zetten, om te laten zien welke beroepskansen er zijn in techniek en technologie.

Compaeners enthousiast na Bèta&Tech dag

Begin november was een bijzondere en leerzame tijd voor de tweedejaars leerlingen van Compaen VMBO. De studenten mochten namelijk deelnemen aan de Bèta&Tech Experience, een boeiend evenement dat helemaal in het teken staat van de veelzijdige wereld van techniek en technologie. De inspirerende Bèta&Tech Experience werd georganiseerd op het Regio College Zaandam, waar praktijk en onderwijs samenkomen. Ideaal, want zo konden de leerlingen er zelfstandig naartoe fietsen.

De Bèta&Tech Experience was een leuke dag vol techniek voor onze vmbo-leerlingen. Nadat ze eerder al een lesprogramma op school hadden gevolgd, konden ze nu zelf aan de slag met proefjes en opdrachten in een technische escaperoom en het ‘Technieklaboratorium’ (zie hier). Hoe leuk en spannend is dat! De dag stond in het teken van doen: je steekt daadwerkelijk de handen uit de mouwen.

Door praktisch bezig te zijn, ontdekten de leerlingen hun eigen talenten en de belangrijke rol van techniek in hun en onze toekomst. De Compaeners maakten zo spelenderwijs kennis met verschillende sectoren, zoals de bouw, installatietechniek, elektrotechniek, mechatronica en metaal- en procestechniek, wat een wereld aan carrièremogelijkheden opent. Na een dag vol ontdekkingen fietsten ze enthousiast terug naar huis.

Dit is de Bèta&Tech Experience!

Onlangs hebben zo’n 900 tweedejaars vmbo-leerlingen van Compaen VMBO, Pascal Zuid, Het Saenredam, Trias VMBO en het Zuiderzee College meegedaan aan de vierde editie van de Bèta&Tech Experience in Zaandam. Het evenement vond plaats op het Regio College, locatie Cypressehout Zaandam, en trakteerde de leerlingen op een interactieve en spannende techniekbeleving, met onder meer de uitdagende techniek-escaperoom ‘Het Huis van Alvara’ en opdrachten in het ‘Technieklaboratorium’.

De Bèta&Tech Experience, bestemd voor tweedejaars vmbo’ers, is een reizende techniekbeleving in drie stappen: Talenten ontdekken, Techniek beleven en Toekomst verkennen. De leerlingen kunnen zo in fases hun eigen talenten ontdekken, de veelzijdigheid van techniek ervaren en verkennen welke plaats techniek inneemt in hun toekomstbeeld. Het programma begint met lessen op de eigen school, gevolgd door een bezoek aan een techniek-escaperoom en het ‘Technieklaboratorium’, en wordt afgerond met een slotles.

‘Het Huis van Alvara’
In de escaperoom kregen de leerlingen de taak om de veelzijdige technische wereld om hen heen te leren kennen. In teamverband moesten zij ervoor zorgen dat ‘Het Huis van Alvara’ op tijd klaar was voordat de zwaarste storm van Nederland zou losbarsten. Deze ervaring gaf de leerlingen de kans hun dagelijkse technische omgeving te verkennen en te begrijpen hoe ze ervoor kunnen zorgen dat een huis zo’n storm overleeft. Het Technieklaboratorium biedt een leeromgeving waarin leerlingen kunnen experimenteren met (en leren over) verschillende technische disciplines.

De Bèta&Tech Experience omvat de sectoren bouw, installatie, elektro, mechatronica en metaal- en procestechniek. Het programma helpt leerlingen om hun individuele kwaliteiten te ontdekken en te benutten tijdens Loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB)-gesprekken. Dit maakt het gemakkelijker om te uit te vinden bij welk van de vijf bètatypes zij mogelijk passen: de Ontdekkers, de Creatieve Makers, de Vernieuwers, de Maatschappelijke Toepassers of de Doeners.

Doen!
Bij de Bèta&Tech Experience draait alles om ‘doen’: leerlingen worden aangemoedigd zelf te gaan experimenteren, in plaats van passief te luisteren of te kijken. Minister Dijkgraaf riep eerder op tot oriëntatie op praktische opleidingen, en de Bèta&Tech Experience sluit hier naadloos bij aan. Ook deze editie van de Bèta&Tech Experience was weer een doorslaand succes. Het evenement blijft vmbo-leerlingen enthousiast maken voor techniek en wat ze later in deze sector kunnen doen.

Pascal Zuid bruist van de activiteiten

Ook de leerlingen van Pascal Zuid bezochten natuurlijk de Bèta&Tech Experience. Wat hebben ze genoten en veel opgestoken! Daarnaast zijn de typische herfstactiviteiten gaande. Zo hebben de derdeklassers met het profiel Dienstverlening & Producten (D&P) hun eerste tentamen afgelegd, en zijn zij nu druk bezig om een bureaulamp te maken. Ook zijn de voorbereidingen in volle gang voor het open huis voor leerlingen van het basisonderwijs op 16 januari en 3 februari 2024.

Om even terug te komen op het eerste tentamen van de derdeklassers D&P: de leerlingen hebben zichzelf echt overtroffen met de resultaten. De praktische kennis die ze tijdens de toets lieten zien, zet zich nu voort in hun huidige project: het vervaardigen van een bureaulamp. Dit project is niet alleen een kans om hun technische vaardigheden te verfijnen, maar ook om creativiteit en inzicht in productontwerp te ontwikkelen.

Groep 8 leerlingen van De Komeet ontdekken hun creatieve talent bij Trias VMBO

Een bezoek aan de Bèta&Tech Experience was ook bij het Trias VMBO een groot succes. Het was een inspirerende ervaring, die de leerlingen ongetwijfeld zal helpen bij hun beroepskeuze straks. Verder zijn bij Trias de lessen voor het primair onderwijs (PO) in volle gang. Twee groepen 8 van basisschool De Komeet zijn al diverse keren bij ons geweest om lekker creatief aan de slag te gaan. Voor de finishing touch staat binnenkort nog een sessie gepland aan het Trias Maakplein.
De groep 8-ers van De Komeet hebben de afgelopen periode bij Trias VMBO keihard gewerkt aan vogelhuisjes, insectenhotels en mandarijnkistjes. Deze activiteiten vormen een prachtige combinatie van leren en doen. Binnenkort krijgen deze creatieve sessies een vervolg op ons Maakplein. De leerlingen gaan dan met onze snijplotter aan de slag om bestickering te maken voor hun gemaakte werkjes. Dit geeft hun werkstukken niet alleen een persoonlijk tintje, maar het biedt de leerlingen ook de kans om ervaring op te doen met grafisch ontwerp en de technische aspecten van het vervaardigen van stickers.
Het Trias Maakplein, dat mede mogelijk is gemaakt door Sterk Techniek Onderwijs (STO), is een moderne en innovatie omgeving waar het Trias technisch onderwijs aanbiedt. Je leert hier bijvoorbeeld omgaan met een 3Dprinter en een Virtual Reality (VR)-bril, Robotica (MicroBit), een lasersnijder en een snijplotter. Ook kun je met een lassimulator de precisie van het lassen ervaren en kun je leren dronevliegen, een vaardigheid die steeds belangrijker wordt in diverse sectoren zoals fotografie, landbouw en veiligheid.

Zuiderzee College bezocht Bèta&Tech Experience en verzorgde openlesmiddagen

Het Zuiderzee is supergoed aan het nieuwe schooljaar begonnen! Zo hebben we onze deuren geopend voor de oudste basisschoolleerlingen van Zaan Primair. Met spannende openlesmiddagen hebben we ze een voorproefje gegeven van wat ze kunnen verwachten als ze straks naar de middelbare school gaan. Verder hebben onze eigen leerlingen veel over techniek geleerd bij de Bèta&Tech Experience. Door hun handen uit de mouwen te steken hebben ze echt gezien wat techniek allemaal kan.

Benieuwd naar wat onze leerlingen onlangs allemaal hebben gedaan tijdens de Bèta&Tech Experience op het Regio College? Bekijk hier de sfeervideo!