;
STERK TECHNIEK
ONDERWIJS ZAANSTREEK

Nieuwsbrief Sterk Techniek Onderwijs Zaanstreek – Uitgave April 2023

Zaanse vmbo’s laten techniek (be)leven

Maart draaide in Zaanstad om de Techlands Technologieweek: de Zaanse vmbo’s lieten deze maand duizenden basisschoolleerlingen en vmbo’s de wereld van techniek (be)leven. Je leest er alles over in deze achtste nieuwsbrief over Sterk Techniek Onderwijs: het programma waarin scholen en bedrijfsleven in de Zaanstreek gezamenlijk het techniek/technologie-onderwijs op het vmbo op een hoger plan zetten, om te laten zien welke beroepskansen er zijn in techniek en technologie.

Primeur: PET Zaandam én Tech Your Talent tijdens Zaanse Techlands Technologieweek

Ruim tweeduizend Zaanse basisschoolleerlingen uit groep 7 doken tijdens het Promotie Event Techniek (PET) in Zaandam (6 tot 8 maart) in de wereld van de techniek. Het HEM was hiertoe omgetoverd tot een waar techniekwalhalla. Primeur: voor het eerst in tien jaar vond, onder dezelfde vlag van de Techlands Technologieweek, aansluitend (9 en 10 maart) het Tech Your Talent event plaats voor alle tweede klassen vmbo. Duizend vmbo-ers konden maar liefst dertig workshops volgen.

Twee-in-een
Jolien Duin is initiatiefnemer en organisator van PET Zaanstad: “Het is mooi dat we nu in één week twee soortgelijke evenementen op dezelfde locatie organiseren.” De activiteiten zijn gebaseerd op de 7 Werelden van Techniek; want techniek kom je overal tegen. In de zorg bijvoorbeeld, maar ook in de voeding, natuur, mobiliteit of bij entertainment. “Kies je voor techniek, dan heb je later een superleuke baan.”
Bekijk hier de video.

Zoveel mogelijkheden!
Gedeputeerde Ilse Zaal bezocht het PET Zaandam: “Het is ontzettend belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd kennis maken met techniek. Het maakt ze meer bewust van de aanwezigheid van techniek in het dagelijks leven en ze maken kennis met technische opleidingen en beroepen. De behoefte aan technisch personeel is heel groot, nu én in de toekomst. Zonder gekwalificeerde mensen kunnen wij heel veel van onze ambities niet waarmaken.”

Helpt bij schoolkeuze
De interesse voor techniek en technologie wordt met het PET Event en Tech Your Talent al jong gestimuleerd. “Je ziet hier hoeveel mogelijkheden er zijn als je kiest voor een technische opleiding of een technisch beroep. Met zoveel workshops zijn er zoveel mogelijkheden voor leerlingen om iets te ervaren dat hen helpt bij hun schoolkeuze.”

Succesvol bruggen bouwen bij Compaen VMBO

Compaen VMBO was drie dagen lang een van de enthousiaste standhouders op de Techlands Techweek. In de stand was een groot exemplaar van de Leonardo da Vinci (1452-1519)-brug te bewonderen. Daarbij bood de vmbo-opleiding de bezoekertjes een mooie uitdaging, namelijk: bouw de brug na van Leonardo da Vinci, zonder touw, lijm of spijkers te gebruiken. Voor de school die dit het snelst lukte, viel er zelfs een prijs te winnen. De workshop werkte als een magneet en was een groot succes.

Het PET Zaandam (zie voor een uitleg het artikel hierboven) werd gehouden op het HEMbrugterrein in Zaanstad. De grote locatie aan de Warmperserij was koud, maar de leerlingen liepen al snel warm voor de vele workshops. Imposant was het ook: zo’n oud fabrieksterrein maakt altijd indruk.

Noodbrug
Veel leerlingen waagden zich aan het namaken van Leonardo’s brug. Da Vinci ontwierp zijn lichtgewicht brug eind 15e eeuw als ‘noodbrug’ voor het leger, bedoeld om snel rivieren over te kunnen steken. De brug was stabiel en sterk, was gemakkelijk te vervoeren en kon snel opgebouwd worden zonder bevestigingsmateriaal.

Elke dag was één school het snelst: dit jaar waren dat De Horizon, Het SchatRijk en De Vuurvogel. Van harte gefeliciteerd! De vier leerlingen per groep ontvangen binnenkort een puzzel van de brug.

Petje af: PET-ters maken shampoo bij Trias VMBO

Blauw, roze, geel, en lekker geurend naar pepermunt of lavendel: bij de Trias-stand op het PET Zaanstad (zie hierboven voor meer info) konden kinderen van groep 7 en 8 shampoo in allerlei kleuren en geuren maken. Dit onder de enthousiaste leiding van André en Lon, oftewel Jelmer van Diepen en Annemarie Mol, bijgestaan door Tim de Wit, Siara (stagiaire Annemarie) en hulpleerlingen van het Trias. Het bleek een van de populairste workshops, want het was continu vol om de tafels.

Een shampootje maken met je eigen geurtje en kleurtje? Ook daar komt techniek bij kijken en veel kinderen wilden dolgraag aan de slag. Dus hup, allemaal een witte laboratoriumjas aan, en lekker mengen maar! Het Trias bood volop keuze: blauw, roze, geel en dan geurend naar bloesem, lavendel, pepermunt of tijm? Het kon allemaal! De Trias-collega’s en hulpleerlingen hebben heel hard gewerkt en kregen dan ook terecht complimenten voor de verzorging en enthousiasme. Wat ons betreft is deze workshop voor herhaling vatbaar!

Slotracen, silent disco en een graafmachine bedienen bij het Zuiderzee College

Bij het PET Zaanstad passeerden allerlei technieken en vakgebieden de revue: van solderen en tekenen tot logistiek, en van metaal- en houtbewerking, zorgtechnologie tot mediatechniek. Tech Your Talent Zaanstreek 2023 was bedoeld om tweedeklassers vmbo op een aantrekkelijke manier te laten kennismaken met techniek en zo de keuze voor een beroep of vervolgopleiding te vereenvoudigen. Net als de andere opleiders vulde ook het Zuiderzee College zijn inbreng op creatieve wijze in.

Slotracen en silent disco voor PET-ters
Doel van het PET-event is om leerlingen en leraren te laten ervaren hoe leuk, stoer, uitdagend, spannend en gemakkelijk techniek en wetenschap zijn. Bij de stand van het Zuiderzee College konden de bezoekende basisschoolleerlingen bijvoorbeeld energie opwekken met een fiets, slotracen met een VR-bril, autootjes met een Ipad besturen, silent disco-en, solderen en een VR-game spelen.
Bekijk hier de video.

Een graafmachine bedienen voor TYTZ-ers
Tech Your Talent Zaanstreek 2023 helpt tweedeklassers op het vmbo bij het maken van een beroeps- of vervolgstudiekeuze. Het Zuiderzee College verlevendigde het vakgebied techniek door de leerlingen te laten proeven van lassen, elektrotechniek, domotica, hout bewerken, solderen, besturingstechniek, timmeren en robotica. Je kon ook virtueel een graafmachine aandrijven en zelfs een echte grijpmachine bedienen. Hoe cool wil je het hebben?
Bekijk hier de video.

Supercool: Leaphy-robotjes programmeren en lasercutteren bij de Pascal Zuid-stand

Ook Pascal Zuid kijkt terug op een geslaagde Techweek. Bij het PET event op maandag, dinsdag en woensdag konden leerlingen van groepen 7 en 8 een Leaphy robotje programmeren, om speels kennis te maken met robotica. Op de donderdag en vrijdag van het Tech Your Talent event konden vmbo2-ers diverse technische workshops volgen, zoals de wereld ontdekken via een VR-bril. De leerlingen vonden het supercool: “De leukste excursie die ik ooit heb gehad”, aldus een van hen.

Robotica met de Leaphy
De kinderen van groep 7 en 8 konden het Leaphy-robotje met verschillende opdrachten zo programmeren dat hij iets ontweek of een lijn volgde. Sommige leerlingen gingen helemaal los en weken af van het voorgelegde programma. Ze verzonnen zelfs toevoegingen om de robot nog meer dingen te laten doen. Superleuk om te zien!

Technische workshops
De vmbo-leerlingen volgende diverse workshops techniek, om kennis te maken met allerlei onderdelen van techniek. Zo konden ze een sleutelhanger maken met een lasercutter, leren hoe je een graafmachine bestudeert, en de wereld ontdekken via een VR-bril. Te veel om op te noemen. Volgens één van de leerlingen ‘de leukste excursie die hij ooit heeft gehad.’

Klas 2C wint de Tech Your Talent quiz
Na een superspannende quiz over de verschillende bedrijven uit de Zaanstreek kon klas 2C zich winnaar noemen van de Tech Your Talent quiz. De bijbehorende beker is inmiddels uitgereikt. Omdat er veel zieken waren, is het taartmoment even uitgesteld tot na de ramadan. Wordt dus nog vervolgd!

Onderwijs en bedrijfsleven bezoeken Netwerkbijeenkomst Technologieweek

Op woensdagmorgen 8 maart was er al vroeg beweging bij Het HEM: diverse genodigden uit het onderwijs en bedrijfsleven konden voor de start van de Techlands Technologieweek een kijkje nemen op de workshopvloer. Er was een lekker ontbijtje klaar gezet, en de deelnemers kregen een inspirerende workshop van Young Works. Dit bedrijf doet onderzoek naar het motiveren van jongeren, en bedacht onder meer het Puberbrein en de Bèta Tech Mentality types van de 7 werelden van Techniek.

Het werd een inspirerende ochtend, met zo’n veertig belangstellenden die techniek een warm hart toedragen. Niet alleen konden zij zo ervaren wat het PET event en Tech Your Talent inhoudt. Young Works gaf hen ook inzicht in wat jongeren beweegt vergeleken met andere generaties (wat vinden jongeren belangrijk? Op welke grond kiezen zij? Hoe trigger je jongeren?) en hoe bedrijven daarmee kunnen omgaan. De aanwezigen waren enthousiast over wat ze hadden gehoord en begaven zich daarna op de workshopvloer om zelf getuige zijn van de basisschoolleerlingen die op de PET werden ondergedompeld in de 7 Werelden van Techniek.